Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 29 augustus 2018

Welke website software? Kies de beste website software!

Tijd voor een nieuwe website? Welke website software ga je kiezen? Ga je zelf aan de slag met het maken van een nieuwe website of ga je een professionele website laten maken door een specialist? Het is belangrijk om de mogelijkheden te kennen qua software ongeacht het antwoord op deze vraag. Welke software is het beste geschikt voor het maken van jouw nieuwe website? Er zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot de software voor jouw nieuwe website. In dit artikel een opsomming van de mogelijkheden en de voor- & nadelen per software optie.

Tijden veranderen

Voor 2005 werden de meeste website handmatig gemaakt. Daarmee bedoelen we dat de broncode met de hand wordt geschreven. Een webdesigner moet daarbij verstand hebben van diverse programmeertalen zoals html, css, javascript en bijvoorbeeld php om een professionele website te kunnen opleveren die voldoet aan de eisen van de opdrachtgever.

Vandaag de dag zijn er veel meer website software mogelijkheden voor het (laten) maken van een website. Ook zonder kennis van programmeertalen en broncodes kan je een professionele website laten maken. Er zijn diverse software pakketten die als het ware deze programmeertaal voor je schrijven.

Grofweg 3 mogelijkheden qua website software

Grofweg kunnen de mogelijkheden voor het laten maken van een nieuwe website tot 3 hoofdcategorieën worden teruggebracht:

 1. Handmatig gecodeerde websites,
 2. SaaS oplossingen,
 3. CMS systemen.

Deze opsomming is enigsinds vereenvoudigd. Er zijn oplossingen die tussen bovenstaande categorieën invallen, zogenaamde niche-producten. Omdat deze niche-producten niet per definitie iets toevoegen aan dit artikel en we het graag overzichtelijk houden zijn deze hier achterwegen gelaten.

1. Handmatig gecodeerde website

Handmatig gecodeerde websites zijn afgestemd op de exacte behoeften van de opdrachtgever. Ze kunnen zo eenvoudig of zo complex zijn als je wilt. Design en functionaliteiten kunnen volledig naar wens worden samengesteld. Je start écht met een wit vel en alles wordt volledig ‘vanaf de grond af’ opgebouwd.

Veel gebruikte software voor het maken van handmatig gecodeerde websites is Adobe Dreamweaver, Google Web Designer, WebStorm, KompoZer en bijvoorbeeld Coda.

Website software - handmatig gecodeerde website

Voordelen van deze website software

Omdat het volledig maatwerk is kan een handmatig gecodeerde website volledig aan je eisen voldoen. Het is specifiek ontwikkeld aan de hand van jouw wensen en situatie.

Een ander voordeel van een ‘hand-coded’ website is dat deze bijna altijd veiliger is dan een CMS systeem, mits goed ontwikkeld natuurlijk. Met ‘goed’ bedoelen we volgens de industriestandaarden met indien nodig een extra beveiligingslaag. Hacken (zie het als inbreken) van een ‘standaard’ CMS systeem is over het algemeen aantrekkelijker dan het hacken van handgemaakte software, omdat met de populaire software een hacker vele websites tegelijk kan misbruiken.

Nadelen van deze website software

Een handgemaakte oplossing gaat je meer tijd en geld kosten, in tegenstelling tot het gebruik van een standaard systeem. Het starttarief voor een volledige maatwerk oplossing is al snel zo’n € 5000,- tot € 10.000. Heb je een iets uitgebreidere website met specifieke functionaliteiten dan kan dit oplopen tot € 25.000,-. Voor omvangrijke website met geavanceerde functionaliteiten kunnen de bedragen oplopen tot € 100.000,- of een veelvoud hiervan.

2. SaaS oplossing / Website builder

Naast een met de hand gecodeerde website kan je kiezen voor website software in de vorm van een SaaS oplossing.

SaaS (Software as a service) is een dienst waarbij een softwareapplicatie via het internet wordt aangeboden in plaats van geïnstalleerd op een computer of server. Bij een SaaS oplossing wordt je website dus gehost op de server van de aanbieder. Je betaalt voor het gebruik van de software en krijgt een licentie waarmee van het platform gebruik gemaakt kan worden. Je bezit de software dus niet, maar door licenties af te nemen heb je de rechten om de software te gebruiken. Voorbeelden van SaaS oplossingen als website builders zijn Jimdo, Wix en Weebly.

Met ‘website builders’ kan je een website bouwen zonder ontwerpvaardigheden en kennis van programmeertaal. Website builders bieden diverse thema’s (designs) aan en ingebouwde functionaliteit. Je kiest een thema en kan beginnen met het vullen van de content, dus het plaatsen van tekst, afbeeldingen en video’s. Je kunt bij de meeste website builders ook een aantal standaard aanpassingen maken aan het design van het thema door bepaalde blokken te verplaatsen met de een zogenaamd ‘drag and drop’ functie.

Website software - SaaS oplossing

Voordelen van deze website software

Het grootste voordeel van website builders is natuurlijk het gebruiksgemak. Zonder technische kennis kan in feite iedereen een professionele website maken.

Nadelen van deze website software

Het grootste nadeel van dit soort oplossingen is hun gebrek aan flexibiliteit. De aanpassings opties gaan beperken zich in grote lijnen tot het kiezen van kleuren en het verschuiven van ‘verplaatsbare’ blokken. Je kunt dus geen aangepaste functies of stijlen toevoegen die niet zijn opgenomen in de website builder.

Hoewel websitebouwers zoals Wix of Jimdo aantrekkelijk lijken vanwege hun eenvoud, missen ze een dynamisch vermogen in vergelijking met een CMS systeem.

3. CMS platformen

Content Management Systemen zijn systemen waarmee je in de basis zonder technische kennis een professionele website. CMS systemen verschillen van website builders, omdat ze basisfunctionaliteit bevatten die met diverse ‘add-ons’ kan worden uitgebreid.

Een CMS is een stukje software dat al is gebouwd door een bedrijf of een individu en nu wordt het aangeboden voor massaal gebruik. Sommige van deze CMS systemen zijn commercieel, hiervoor moeten dus licentie- of gebruikskosten voor worden betaald. Andere CMS systemen zijn ‘open source’ en daarmee gratis te gebruiken. Open source betekent dat de broncode geheel open en vrij beschikbaar is voor absoluut iedereen. Je kunt de code gratis downloaden, waarna je zelf of samen met een development team aan de slag kunt.

De CMS markt is zeer divers. De oplossingen verschillen per vorm, functionaliteit en kosten. In grote lijnen kunnen CMS systemen worden opgedeeld in 2 categorieën:

 • Open source CMS platformen (WordPress, Joomla, Drupal)
 • Enterprise CMS systemen (Adobe, Microsoft Sharepoint, Oracle WebCenter).

3a. Open Source CMS systemen

Open source is software waarvan de broncode (sources) is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor iedereen. Iedereen kan en mag deze software kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en of toeslagen.

Een open source CMS systeem kan je dus gratis gebruiken en zo vaak kunt aanpassen als je wilt. Er wordt hierbij veel gewerkt met ‘add-ons’, onderdelen of functies die je aan je website kunt toevoegen. Sommige onderdelen (thema’s en plugins) kunnen ook betaald zijn of werken met bijvoorbeeld licentiekosten. Ook bij betaalde onderdelen ben je vrij om ze naar eigen wensen aan te passen.

Door de diversiteit is kennis van het CMS wel een vereiste voor een professioneel resultaat. Je moet van te voren goed nadenken welke functies je wilt implementeren en een keuze maken in de diverse add-ons (plugins genaamd) die in deze behoefte voorzien. Deze plugins moeten in de meeste gevallen wel handmatig worden geconfigureerd.

Voor het opzetten van een website op basis van een CMS platform is technische kennis een pré. In de basis is het mogelijk om met een dergelijk CMS platform zonder technische kennis een website te maken. Als je niet veeleisend bent en tijd over hebt om je te verdiepen in dergelijke CMS systemen dan is dat ook zeker mogelijk. Wil je echt een professionele website voorzien van diverse functionaliteiten dan moet je toch een specialist in handen nemen die je kan helpen bij de technische realisatie van je website.

Website software - Open source CMS systeem

TOP 3 CMS platformen

De top 3 CMS platformen zijn:

 • WordPress (58,9% marktaandeel)
 • Drupal (7% marktaandeel)
 • Joomla (4.7% marktaandeel)

WordPress is daarbij verreweg het meest populaire platform met een marktaandeel van bijna 60%. Vele grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Mercedes Benz, BBC, The New York Times, Sony Music, MTV, Beyonce en Usain Bolt vertrouwen op het WordPress CMS.

Als het gaat om webshops (e-commerce), is Magento het meest populaire CMS platform.

Voordelen van deze website software

In vergelijking met website builders bieden CMS systemen veel meer flexibiliteit. Je hebt duizenden thema’s (designs) om uit te kiezen die nog volledig naar eigen wensen kunnen worden aangepast, mits je de technische kennis hebt (html, css, php, javascript).

Daarnaast kan je met behulp van plugins allerlei functionaliteiten toevoegen. Ook deze functionaliteiten zijn naar eigen wens aan te passen mits je over de technische kennis bezit.

Je hoeft dus niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar gaat uit van een basis die door een ander bedrijf of individu is ontwikkeld en past deze naar eigen wensen aan.

Nadelen van deze website software

Een nadeel van een open-source CMS systeem is dat ze kwetsbaarder zijn dan een handmatig gecodeerde website of een enterprise CMS systeem welke we in het volgende hoofdstuk behandelen.

Dit komt met name omdat het voor hackers interessanter is om een ​​populair open-source systeem aan te vallen dan een op maat gemaakte website, omdat met de populaire systemen een hacker vele websites tegelijk kan ‘misbruiken’.

Hierbij is technische kennis en verstand van het CMS systeem van groot belang. Je moet de do’s and dont’s kennen om je website voldoende te kunnen beveiligen. Open source CMS systemen zijn niet per definitie onveilig, echter moet je ze op de juiste manier gebruiken, beveiligen en de software up-to-date houden.

3b. Enterprise CMS systemen

Enterprise CMS systemen zijn complexe eigen systemen die zijn ontworpen voor grote organisaties. Volgens onderzoek gaan organisaties voor een enterprise oplossing in de volgende situaties:

 • Complexe websites op het gebied van cross-channel, contextuele en interactieve klantervaringen voor robuuste websites
 • Complexe integraties met andere systemen
 • Systeem moet meerdere websites ondersteunen met vele talen
 • Hebben een aanzienlijk budget

Met andere woorden, deze systemen zijn gemaakt voor grote bedrijven met complexe gebruikersinteracties en complexe bewerkingen. Daarom zijn enterprise CMS systemen ook robuust en rijk aan functies om aan deze behoeften te voldoen.

Website software - Enterprise CMS systeem

Voordelen van deze website software

Enterprise CMS systemen zijn zeer geavanceerd en rijk aan functionaliteit. Omdat dit commerciële producten zijn is er vaak een goede ondersteuning. Dit geldt voor zowel systeemupdates als technische ondersteuning.

Nadelen van deze website software

Het grootste nadeel van dergelijke oplossingen is de prijs. Een enterprise CMS oplossing kan gemakkelijk een prijs hebben van zes cijfers.

Een ander nadeel is de beperkte flexibiliteit ten opzichte van een handmatig gecodeerde website. De mogelijkheden van dergelijke systemen zijn zeer uitgebreid maar tegelijkertijd de beperkende factor.

Conclusie

Handmatig gecodeerde website software

Handmatig gecodeerde website bieden enorm veel flexibiliteit. Ze worden van de grond af aan opgebouwd en kunnen helemaal naar eigen wensen worden ontwikkeld. De ontwikkelingstijd is echter vrij lang en de kosten zijn hoog. Handmatig gecodeerde websites komen als snel boven de € 10.000,- uit en kunnen oplopen tot een prijs met 6 cijfers afhankelijk van je wensen en de omvang van de website. Handmatig gecodeerde websites zijn in een goede oplossing voor grote bedrijven met een groot budget en zeer specifieke wensen.

SaaS oplossing

Website builders of SaaS oplossingen (zoals Jimdo en Wix) zijn het gemakkelijkst in gebruik en het snelste ontwikkelingstijd. Je moet echter wel tevreden zijn met de functionaliteit en stijlen die ze bieden, omdat je niet veel kunt veranderen en de flexibiliteit daarmee nihil is.

Prijzen voor het gebruik van een website builder zijn in vergelijking met de andere opties vrij gunstig en liggen op circa € 15,- per maand afhankelijk van je behoeftes. Een SaaS oplossing is een prima optie voor een startende ondernemer of een hobbyist die een eigen website wilt maken.

Open source CMS platform

Open source CMS platformen (zoals WordPress en Drupal) bieden meer ruimte voor maatwerk, maar je moet wel wat technische kennis hebben of een platform expert inschakelen. Mogelijkheden zijn bijna oneindig, je bent flexibel en je website is enorm schaalbaar waardoor deze mee kan groeien met je bedrijf. De ontwikkelingstijd is kort waarmee je jouw website behoorlijk snel zou moeten kunnen lanceren.

Beveiliging is wel een aandachtspunt, zeker bij het verwerken van persoonsgegevens. Belangrijk is dat je een platform expert inschakelt die voorzorgsmaatregelen kan nemen omtrent de beveiliging van je website.

Prijzen voor een website op basis van een open source CMS liggen tussen de € 500,- en € 10.000,- afhankelijk van je wensen en de omvang van je website. Een open source CMS is de perfecte oplossing voor het midden- en kleinbedrijf met een gemiddeld budget. Je kunt redelijk snel ontwikkelen, bent flexibel en hebt een schaalbare website die mee kan groeien met je bedrijf.

Enterprise CMS platform

Wat de systemen op enterprise niveau betreft (zoals Adobe Experience Manager), bieden de meeste van hen geavanceerde functionaliteit voor het beheren van meerdere websites, kanalen en complexe organisatorische processen.

Enterprise CMS platformen zijn erg prijzig en redelijk flexibel. Een enterprise CMS is een goede optie voor een groot bedrijf met een groot budget zonder hele specifieke wensen qua functionaliteiten.

Vergelijking website software

Voor het gemak hebben we dit artikel samengevat in een tabel om alle informatie zo overzichtelijk mogelijk aan je te kunnen presenteren.
Website software vergelijken
We hopen dat dit artikel je helpt bij het maken van keuze omtrent de beste website software voor jouw specifieke situatie.

Vragen, opmerkingen of toevoegingen?

Heb je vragen opmerkingen of toevoegingen? We vinden het super tof als je onder dit artikel even een reactie achterlaat! Bedankt voor je tijd en heel veel succes met het ontwikkelen van je nieuwe website!

Bel mij terug