Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 21 juni 2019

WordPress website? In dit artikel lees je alles over WordPress

WordPress is een gratis content management systeem. De afkorting die je veel ziet voor zo’n dergelijk systeem is CMS. Wat dat allemaal betekent gaan we je in dit artikel uitleggen.

Wat is WordPress?

Goed om te weten is dat WordPress inmiddels het meest gebruikte CMS systeem ter wereld is! Even wat feiten en cijfers:

  • WordPress heeft ca 58,8% marktaandeel in CMS land
  • 27% van het internet draait op WordPress
  • WordPress is beschikbaar in meer dan 50 talen
  • 14.7% van de top 100 websites ter wereld draaien op WordPress
  • WordPress slaapt nooit en is constant in beweging en ontwikkeling
  • WordPress blijft nog steeds groeien
  • WordPress is de snelst groeiende website software

WordPress is dus enorm populair. Dat komt omdat het enorm gebruiksvriendelijk is, overal ter wereld wordt gebruikt en super schaalbaar is. Daarnaast ben je met een WordPress website ook gewoon enorm flexibel als je bijvoorbeeld wisselt van webdesign bureau of ontwikkelaar. Er zijn heel veel mensen die er mee om kunnen gaan, maar het is ook goed te doen om jezelf de basis eigen te maken.

Een groot voordeel van WordPress is dus de gebruiksvriendelijkheid. De beheeromgeving is logisch ingericht en de basis zal je je snel eigen kunnen maken. Daarbij is het eenvoudig om doormiddel van plugins (later meer hierover) extra functionaliteiten aan de website toe te voegen. Qua design is het ook heel erg uitgebreid. Zonder enige technische kennis kan je de stijl en kleuren volledig naar eigen wens inrichten. Je kiest voor een thema (ook hierover later meer) en past kleuren, lettertypes en logo’s eenvoudig naar eigen wensen aan. Juist vanwege deze opties en het gebruiksvriendelijke systeem is WordPress meest gebruikte CMS ter wereld.

Twee varianten van WordPress

Er zijn twee varianten van WordPress. Als je nog niet bekend bent met WordPress, vraagt je jezelf misschien af ​​wat het verschil is tussen WordPress.org en WordPress.com. Het grootste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is wie daadwerkelijk jouw website host .

Met WordPress.org , host je jouw eigen blog of website. WordPress.org bevat de gratis WordPress-software die je kan downloaden en kan installeren op je eigen webserver (of die van een hostingprovider). De WordPress.org variant is een perfecte oplossing voor een professionele website voor een bedrijf of organisatie.

WordPress.com zorgt voor de hosting. Je hoeft geen software te downloaden, te installeren en te configureren. Wel ben je met WordPress.com wat beperkter in de mogelijkheden. Zo is het niet mogelijk om plugins te installeren en draaien niet alle thema’s op een WordPress.com account. WordPress.com is een perfecte oplossing voor een persoonlijke website of bijvoorbeeld een hobbymatige blog.

Wordpress CMS

Hoe is WordPress ontstaan?

De basis van WordPress ligt eigenlijk in 2001. De Franse programmeur Michel Valdrighi maakte een klein blogprogramma en lanceerde dit op het internet. Het programma kreeg de naam b2. Michel besloot ongeveer een jaar na de lancering hier al weer mee te stoppen omdat hij de potentie er eigenlijk niet meer van inzag. Hij besloot om verder te gaan met andere opdrachten en trok de stekker uit het project.

In 2003 kwam de Amerikaanse student Matt Mullenweg met het programma b2 in aanraking. Hij wilde een blog site hebben waarop hij eenvoudig artikelen kon schrijven en foto’s kon delen. Hij wilde graag een “fork” maken van het b2 programma. Een fork is een softwareproject gebaseerd op een eerder geschreven code. In dit geval dus een vervolg op de code van b2. Samen met zijn medestudent en vriend Mike Little zijn ze hiermee aan de slag gegaan en is WordPress ontstaan.

Destijds was er een vergelijkbaar systeem waarop mensen gratis hun website konden lanceren genaamd Movable Type. Dat bedrijf besloot toen om geld te gaan vragen voor hun services, daar waren een heleboel gebruikers boos over en hebben besloten om over te stappen op WordPress. Door deze massale overstap is de enorme groei van WordPress ingezet. Tegenwoordig is WordPress nog steeds gratis en hoeven er geen licentiekosten betaald te worden voor het gebruik van de software. Er worden wereldwijk dagelijks meer dan 100.000 nieuwe WordPress websites gelanceerd.

Wat voor soort bedrijven gebruiken WordPress?

Er is eigenlijk niet één type bedrijf wat specifiek voor WordPress kiest. Juist omdat WordPress zo gebruiksvriendelijk is, zijn er heel veel bedrijven die gebruik maken van dit systeem.

Het is heel eenvoudig voor hobbyisten die hun eigen website willen. Doormiddel van WordPress kan iedereen vanaf zijn/haar zolderkamer binnen enkele minuten een website lanceren.

Ook webshops kunnen heel goed met WordPress werken. Er zijn dan ook heel erg veel online winkels die gebruik maken van dit CMS. Logisch want het is snel te maken, iedere web programmeur te wereld kan er mee werken en je kan het ook heel goed zelf onderhouden.

Niet alleen webshops maar ook bedrijven die een professionele uitstraling nodig hebben maken gebruik van WordPress. Het maakt echt niet uit of het een restaurant, notariskantoor of een multinational is, er zijn heel erg veel bedrijven in heel veel verschillende branches van allerlei formaten die gebruik maken van WordPress.

Op de vraag voor wie WordPress het beste geschikt is, kan je heel eigenlijk heel eenvoudig antwoorden: voor iedereen! Juist omdat je zoveel mogelijkheden hebt en er alle kanten mee op kan qua design, zie je zoveel soorten bedrijven gebruik maken van het WordPress CMS.

Waarom kiezen voor WordPress?

De feiten en cijfers aan het begin van dit artikel spreken eigenlijk wel voor zich. Het is niet voor niets dat er nog dagelijks meer dan 100.000 nieuwe WordPress websites worden gelanceerd. Het is niet voor niets dat ruim 75% van alle websites ter wereld op WordPress draaien. Dat kan alleen maar als het goed werkt.

De eindeloze mogelijkheden maken het dat veel bedrijven hiervoor kiezen. Niet alleen bedrijven maar ook bijvoorbeeld sportverenigingen waarbij veel vrijwilligers betrokken zijn, kiezen vaak voor WordPress. We hebben het al eerder benoemd, maar de gebruiksvriendelijkheid van het systeem in combinatie met het volledig naar eigen wens kunnen invullen van je design, maken het ongekend populair. De software is super schaalbaar, dus kan perfect meegroeien met je bedrijf. Je kan eenvoudig nieuwe functies (plugins) toevoegen waardoor je extra mogelijkheden op je website krijgt.

Wordpress beheeromgeving

WordPress plugins, ofwel de functionaliteiten van je website

Als je een WordPress website installeert wordt deze in de ‘basis versie’ geïnstalleerd. Vanuit deze basis kan je extra functionaliteiten toevoegen. Deze functionaliteiten zijn als het ware kleine stukjes software. Deze stukjes software noemen we plugins. Het toevoegen van een plugin is erg simpel en kan iedereen zelf doen binnen het dashboard (de backoffice) van WordPress.

Standaard wordt elke WordPress pagina geïnstalleerd met twee plugins. Akismet en Hello Dolly. Akismet zorgt ervoor dat niet iedereen berichten kan plaatsen op de website. Hello Dolly doet niet zoveel, deze plugin zorgt er alleen maar voor dat er willekeurige teksten worden geplaatst op de admin-pagina. In veel gevallen kunnen deze beide plugins worden verwijderd omdat ze in de meeste websites niet worden gebruikt.

Je hebt betaalde en gratis plugins. Het zegt niks over de kwaliteit van de plugin, meer over de functionaliteiten. Er zijn een heleboel gratis varianten waar een heleboel websites op draaien en mee werken. De betaalde varianten geven je vaak net wat meer mogelijkheden.

Waar je goed op moet letten als je op zoek gaat naar plugins zijn de ratings, het aantal downloads en wanneer de plugin voor het laatste is geüpdate. Als er heel veel websites gebruik maken van de plugin kan je er vaak wel van uit gaan dat het een goed werkende plugin is. Ook de beoordelingen (met name de hoeveelheid beoordelingen) geven een indicatie van hoe goed de plugin werkt.

Wat ook belangrijk is om te checken is de laatste update datum. Is de plugin recent geüpdatet dan weet je dat er nog steeds ontwikkeling is van de plugin. Gebeurt er al 2 jaar niks meer, dan is het riskant om de software te gebruiken. Je hebt dan grote kans dat het niet goed meer werkt omdat andere delen van je website worden doorontwikkeld en niet goed meer kunnen communiceren met de verouderde plugin.

Het installeren is heel eenvoudig, met een paar klikken is de extra software geïnstalleerd op je pagina en kan je ermee gaan werken. Vaak kost het wel nog even tijd om een plugin goed te configureren.

In theorie kan je zoveel plugins installeren als je zelf wilt. Het is wel belangrijk om daar met enig verstand over na te denken en niet zomaar alles te installeren. Plugins kunnen je website vertragen. Wees niet bang als je een paar plugins gaat installeren dat je website gelijk traag is, maar je moet het wel zo zien dat er een stukje software, een programma aan je website wordt gekoppeld. Dat programma moet zijn werk doen. Als er teveel programma’s tegelijk hun werk moeten doen, kan dat vertragend werken.

Nogmaals, WordPress is gemaakt om plugins toe te voegen dus wees absoluut niet bang om dat te doen, maar blijf met goed verstand nadenken of dit de juiste plugin is en of je misschien een andere kan verwijderen?

Als je plugins met een slechte of geen rating toevoegt, bestaat de kans dat de code niet goed is geschreven. Door deze fouten in de software zou je problemen kunnen krijgen met je website. Daarom raden we altijd aan zeker te stellen dat de ontwikkelaar weet wat hij doet en dat het goed getest is van te voren.

WordPress thema’s, ofwel het design van je website

De technische uitleg is: een WordPress thema is een verzameling van bestanden die zorgen voor de grafische interface van je website. In simpele woorden: alle codes en bestanden die bepalen hoe je website eruit ziet. Aan de ene kant gaat dat om de afbeeldingen, kleurstellingen etc. maar ook om de backoffice functionaliteiten. Dus welke mogelijkheden je allemaal hebt om het design naar je eigen wensen aan te passen. In grote lijnen kan je dus zeggen dat het gekozen thema bepaalt hoe je website eruit ziet.

Het betekent zeker niet dat als je twee websites hebt met hetzelfde thema, dat deze er dan ook precies hetzelfde uitzien! Het mooie van WordPress is dat je het groot en deels nog steeds zelf kan bepalen en naar je eigen wensen kan invullen.

Thema’s worden ook wel eens templates genoemd. Tussen WordPress thema’s / templates zit geen enkel verschil.

Ook bij thema’s heb je de keuze tussen betaalde en gratis varianten. De betaalde thema’s geven vaak wat meer mogelijkheden in het personaliseren van je pagina. Afhankelijk van het doel van de website, zijn er ook een heleboel websites die gewoon gebruik blijven maken van het gratis thema. Het is dus echt niet noodzakelijk om direct een betaalde variant te kiezen, alhoewel je daar dus wel meer kanten mee op kan.

In de beheeromgeving van je WordPress site kan je heel eenvoudig een thema kiezen. Je kan selecteren op bijvoorbeeld het doel van je website. Is het een blog, bedrijvenpagina of website? Kies eerst het doel van je website en dan kan je vervolgens kiezen uit bijvoorbeeld de top vijf meest gebruikte templates voor dat type website.

Wisselen van thema

Theoretisch kan je op een later moment ook wisselen van thema. In de basis is het heel eenvoudig en in een paar minuten gedaan, maar je moet er echter wel op letten dat je alle instellingen weer goed moet zetten. In een thema ga je onderdelen personaliseren. Als je gaat wisselen moet je dat opnieuw instellen. Wisselen van thema’s is theoretisch dus mogelijk, maar praktisch brengt het vaak heel veel werk met zich mee. Ook kan het zijn dat bepaalde plugins anders werken of niet direct naar voren komen op je vernieuwde thema. Wissel dus nooit zomaar van thema en vraag daarbij ondersteuning van een professional.

Zoals in dit artikel beschreven kan je met WordPress echt een heleboel kanten op. Zonder enige licenties / licentiekosten kan je binnen een paar minuten een professionele website lanceren. Het is super gebruiksvriendelijk en enorm veelzijdig. Wil je meer dan de basis functionaliteiten dan kan het een goed idee zijn om jouw WordPress website door een professioneel webdesign bureau te laten ontwikkelen. Wil je daar meer informatie over ontvangen neem dan geheeld vrijblijvend even contact met ons op.

Video over WordPress

Onderstaand nog even een video over WordPress. Deze video is opgenomen in 2014, de cijfers liggen inmiddels anders maar verder is dit nog steeds een mooie aanvulling op bovenstaand artikel.

Bel mij terug