Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 28 juni 2018

Hoe werkt Google?

Hoe werkt Google? Een vraag die ik nog wel eens krijg. De exacte werking van Google blijft altijd een beetje in mysterie, want ze doen geen concrete uitspraken over hun algoritme. Op zich logisch, want dit zou ook kunnen leiden tot misbruik. Één ding weten we zeker: ‘Google wil het meest waardevolle (kwalitatief & relevant) resultaat tonen voor jouw zoekopdracht’!  In dit artikel:

Wat is Google?

Google is een zoekmachine. Google stelt zijn gebruikers in staat om alle pagina’s op het internet te doorzoeken. Of eigenlijk beter gezegd alle geïndexeerde pagina’s op het internet. Een geïndexeerde pagina is een webpagina die door Google is opgenomen in de zoekresultaten. Op het moment dat jij een nieuwe pagina op je website plaatst is het van belang dat Google deze pagina indexeert. Dit wordt crawlen genoemd. Google doorzoekt het internet constant naar nieuwe pagina’s om deze vervolgens op te nemen in een zoekresultaten.

Wanneer is google opgericht

Het verhaal van Google begint in 1995 aan de universiteit van Stanford. Larry Page en Sergey Brin studerende beide aan Stanford. Samen bouwde zij vanuit hun studentenkamers een zoekmachine die op basis van links het belang van afzonderlijke pagina’s op internet bepaalde. Ze noemden deze zoekmachine Backrub. Vlak daarna werd Backrub omgedoopt tot Google. Google werd officieel opgericht op 4 september 1998. De naam was een woordspeling op het woord ‘googol’, de wiskundige term voor een 1 met 100 nullen, en weerspiegelde op treffende wijze de missie van Larry en Sergey om ‘alle informatie wereldwijd toegankelijk en bruikbaar te maken’. Op de website van Google lees je meer over het ontstaan van Google.

Wanneer is Google opgericht - Een schermafbeelding van de beginjaren van Google in 1999

Google in 1999

Ontwikkeling van Google

De beginjaren, waarin het regelmatig laat werd, speelden zich af in een decor van grote vierkante desktopcomputers, een pingpongtafel en een fel blauw tapijt. Als we kijken naar deze beginjaren van Google dan onderscheidden zij zich met de PageRank, genaamd naar Larry Page. PageRank was een methodiek waarbij er gekeken werd naar het aantal zogenaamde backlinks, dus links vanaf andere websites naar jou website. Hoe meer backlinks je had, hoe beter je scores in de zoekmachine waren.

Veel bedrijven maakt hier echter misbruik van. Ze gingen zich dagelijks bezig houden met het verzamelen van backlinks. Dit waren dus kunstmatige links die niets zeggen over de kwaliteit van de pagina of website. Hieruit volgde de eerste echte doorontwikkelingen van Google. Er werd in een later stadium niet alleen maar gekeken naar het aantal backlinks maar ook naar de kwaliteit en de relevantie van een backlink.

Google werd steeds slimmer, maar bedrijven bleven trucjes verzinnen om de zoekmachine te misleiden, ‘black hat seo’ genoemd. Het ‘keyword spammen’ is hier een goed voorbeeld van. Door bijvoorbeeld witte tekst op een witte achtergrond te plaatsen komen woorden heel vaak terug op een webpagina zonder dat een gebruiker het überhaupt kan lezen. Dit heeft natuurlijk geen positieve invloed op de kwaliteit van de zoekresultaten.

Vanaf circa 2003 is Google dan ook diverse updates uit gaan rollen om dit soort praktijken beter te kunnen beoordelen. Het is sinds die tijd zelfs zo dat je gestraft kan worden of zelfs helemaal niet meer in de zoekresultaten verschijnt als je black hat seo praktijken uitvoert. Blijf hier dus ver vandaan!

Een niet-aflatende zoektocht naar betere antwoorden blijft de kern van alles wat Google doet. Tegenwoordig maakt Google met meer dan 60.000 medewerkers in 50 verschillende landen honderden producten die door miljarden mensen over de hele wereld worden gebruikt. Google’s motto is dan ook ‘Don’t be evil’! Ga niet keyword spammen en over optimaliseren maar focus op kwaliteit en het toevoegen van waarde!

Lees meer over Google filosofie in het artikel “Tien waarheden volgens Google“.

Hoe werkt Google - Ontwikkeling Google in 2018

Google in 2018

Zoeken in Google

Op het moment dat een gebruiker een zoekwoord in Google intypt, bijvoorbeeld ‘Wat is Google’ dan wordt het internet doorzocht naar alle pagina’s die gaan over ‘Wat is Google’. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk duizenden pagina’s. Google wil de gebruiker natuurlijk het meest waardevolle zoekresultaten aanbieden. Om dit te bepalen kijk Google in de basis naar drie factoren, dit zijn relevantie, reputatie en leesbaarheid.

Relevantie

Om de gevonden pagina’s te rangschikken kijkt Google onder andere naar de relevantie van een webpagina. Hoe relevant is jouw pagina in verhouding tot de ander gevonden pagina’s op het internet. De relevantie wordt bepaald aan de hand van vele factoren. Een belangrijke factor voor het bepalen van de relevantie is de inhoud van je pagina. Welke trefwoorden komen voor op deze pagina? Wat voor afbeeldingen staan er op deze pagina. Wat voor titels staan er op deze pagina. Staan er mogelijk nog video’s op deze pagina die over dit bepaalde onderwerpen gaan. Hoe moet je jouw website inrichten om zo relevant mogelijk te zijn aan een zoekopdracht. Het gaat hierbij om zogenaamde onpage factoren, dus om de inhoud van jouw website.

Reputatie

Naast de relevantie kijkt Google naar de reputatie van een website. Hoe populair is deze pagina of website ten opzichte van andere websites in de zoekresultaten. Om de reputatie van een website te bepalen kijkt naar verschillende factoren zoals bijvoorbeeld aantal backlinks naar een website. Backlinks zijn links vanaf andere websites die naar jouw website verwijzen. Hoe meer websites naar jouw website verwijzen hoe populairder deze website blijkbaar is. Een belangrijk element in zo’n verwijzing is de relevantie en reputatie van de websites die naar jou verwijzen. Is dit een populaire website omtrent hetzelfde of een gerelateerd onderwerp dan heeft dit meer waarde dan een minder populaire website die over een heel ander onderwerp gaat. Het gaat hierbij met name om offpage factoren, dit zijn factoren die niet op jouw website zelf plaatsvinden maar alles wat er omheen gebeurt zoals hoe er bijvoorbeeld over je wordt gesproken op social media.

Leesbaarheid

Daarnaast kijkt Google naar de leesbaarheid van jouw website. Als Google jouw website niet kan lezen of begrijpen dan kan Google deze ook niet goed indexeren. Het gaat hierbij om de leesbaarheid van de code en de inrichting van jouw website. Belangrijk hierbij is dat je geen overbodige code gebruikt en er een duidelijke structuur is op jouw website.

Gevonden worden in Google

Gevonden worden = content maken!

Content = King!!! Bij het maken van content (schrijven van teksten. maken van afbeeldingen, video’s, pdf’s en andere vormen van content) is het belangrijk dat je jouw content maakt voor je bezoeker en niet voor Google. Stop je teksten dus niet helemaal vol met alleen maar trefwoorden waardoor deze slecht leesbaar is. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Ga niet óver optimaliseren waardoor de leesbaarheid en de kwaliteit van je tekst afneemt. Focus op waarde geven (relevantie). Wees geduldig, een reputatie opbouwen kost tijd. Luister naar je doelgroep om te bepalen over welke onderwerpen je moet schrijven.

Bel mij terug