Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 24 september 2021

Wat is een alt-attribuut?

De alt-tag is een element in de HTML-code dat dient als alternatieve tekst voor als de afbeelding. Een alt-attribuut is een stukje tekst dat als het ware kan worden gebruikt als ‘vervanging’ voor afbeeldingen. In dit artikel laten we je zien hoe je ze kunt gebruiken en waarom ze belangrijk kunnen zijn.

De alt-tag is een element in de HTML-code dat dient als alternatieve tekst voor als de afbeelding bijvoorbeeld niet geladen kan worden. Ze geven ook screenreaders, die webpagina’s voorlezen voor mensen die blind zijn, informatie over wat er op de pagina staat, zodat ze deze beter kunnen begrijpen. 

Alt-attributen moeten betekenisvolle inhoud niet vervangen, maar deze juist versterken door extra context of betekenis te bieden aan mensen die ondersteunende technologieën gebruiken, zoals schermlezers of crawlers van zoekmachines die geen afbeeldingen op een webpagina kunnen “zien”, maar wel de alt-tekst kunnen ‘lezen’.

Waarom is een alt-attribute belangrijk?

De informatie in een alt-attribuut kan dus door zoekmachines en screenreaders worden gebruikt om gebruikers een betere ervaring te bieden bij het lezen van een webpagina. Zoekmachine crawlers gebruiken alt attributen als onderdeel van hun algoritme. Hoe beschrijvender je alt-tekst is, hoe hoger de kans dat je ook goed zal scoren binnen Google Afbeeldingen, al zijn daarvoor meer factoren van belang.

Alt-attribute en SEO

Waarom is een alt-attribute belangrijk voor SEO? Een alt-attribuut is belangrijk voor SEO omdat het crawlers van zoekmachines in staat stelt te begrijpen wat de afbeelding op een pagina voorstelt. Crawlers (lees zoekmachines / Google) kan de afbeelding niet zien, maar wel de alt-tekst lezen.

Een alt-attribuut aan je afbeelding toevoegen

Een alt-attribuut aan je afbeelding toevoegen is eenvoudig. Het hangt een beetje af van welk CMS je gebruikt maar bij het uploaden van een afbeelding kan je bij ieder CMS een alt-tekst toevoegen. De html broncode van het alt-attribuut ziet er als volgt uit:

<img src=”/bron/van-de/afbeelding.jpg” alt=”Hier staat het alt-attribute” />

Zo schrijf je een alt-tekst die werkt

Het belangrijkste om te onthouden bij het schrijven van alternatieve tekst is: houd het kort en simpel! Ga niet ‘keyword spammen’. Zorg ervoor dat het Alt-attribuut niet overbodig is of steeds wordt herhaald.

Alt Tags versus Title Tags

De alt-tag en de titel zijn verschillende dingen, omdat ze beide verschillende doelen dienen. 

De alt-tag is een element in de HTML-code dat dient als alternatieve tekst voor als de afbeelding bijvoorbeeld niet geladen kan worden. Met het alt-attribuut kan er bijvoorbeeld worden aangegeven wat er op de foto staat.

Een titelattribuut is een HTML-element dat wordt gebruikt om een tooltip voor de afbeelding te definiëren en het heeft geen effect op zoekmachine optimalisatie (SEO). Door een title-attribuut aan je afbeelding toe te voegen zie je dus een tooltip wanneer je met je muis over de afbeelding gaat.

Share This
Bel mij terug