Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 10 maart 2019

Wat is Open Source

Open source is software waarvan de broncode (sources) is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor iedereen. Iedereen kan en mag deze software kopiƫren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en of toeslagen.

“Broncode” is het onderdeel van software dat de meeste computergebruikers nooit te zien krijgen; het is de code die computerprogrammeurs kunnen manipuleren om te veranderen hoe een stuk software – een “programma” of “toepassing” – werkt. Programmeurs die toegang hebben tot de broncode van een computerprogramma kunnen dat programma verbeteren door functies toe te voegen of onderdelen te repareren die niet altijd correct werken.

Closed source

Sommige software heeft een broncode die alleen de persoon, het team of de organisatie die de code heeft gemaakt – en deze exclusieve controle behoudt – kan wijzigen. Mensen noemen dit soort software “proprietary” of “closed source” -software. Open source software is anders. De auteurs stellen de broncode beschikbaar aan anderen die deze code willen bekijken, kopiĆ«ren, ervan leren, wijzigen of delen.

Bel mij terug