Website offline? Help….mijn website is uit de lucht
Je website offline? Óf je hebt nu een heel groot probleem want je website is uit de lucht terwijl dat op zijn zachtst gezegd niet de bedoeling was. Óf je website is nog online en vraagt je af hoe je deze offline kunt halen? In dit artikel zoomen we kort in op beide situaties.
HELP, mijn website is uit de lucht
Ineens komt je erachter dat je website uit de lucht is en je bezoekers een wit scherm krijgen of bijvoorbeeld een foutmelding zien in plaats van jouw website. Shit, wat is er aan de hand! En nu? Vraag je jezelf af. Dat je website plotseling offline is kan diverse oorzaken hebben zoals:
- De server waar je website op draait geeft problemen
- Je internetverbinding doet het gewoon niet, andere website laden daarom ook niet
- Er is een probleem met de computer waarop je de website wilt bekijken
- Je hebt teveel bandbreedte gebruikt waardoor je als het waren door je ‘beltegoed’ heen bent, dit hangt af van de grootte van je hostingpakket
- Je hebt de facturen voor je hosting en domeinnaam niet betaald dus je pakket is simpelweg afgesloten. Met een beetje pech heb je dan ook geen email meer 🙁
- Je website software is sterk verouderd waardoor de website niet meer goed draait en bijvoorbeeld foutmeldingen geeft
- Je bent gehackt en de hackers hebben je hele website overhoop gegooid
Deze oorzaken zijn allemaal prachtig natuurlijk maar jij wilt op dit moment gewoon weten wat je er aan kunt doen, toch?
Je website uit de lucht, check deze punten even
- Check als eerste even je internetverbinding. Werken andere websites zoals nu.nl, marktplaats.nl of bijvoorbeeld facebook.com wel? Check je website anders ook nog even via de 4G (of 3G) verbinding van je telefoon
- Ligt het mogelijk aan je computer? Probeer je website eens te benaderen vanaf een ander apparaat. Als je geen andere pc bij de hand hebt, gebruik dan een tablet of mobiele telefoon. Je kunt ook naar de website downforeveryoneorjustme.com om te checken of je website het voor anderen wel doet,
- Geeft de server waar je website op draait mogelijk problemen (oftewel de server is ‘down’)? Om te controleren of het aan de server ligt, kun je meestal bij je hostingprovider een pagina vinden waar storingen op vermeld worden. Biedt je hostingprovider deze pagina niet, neem dan even contact met ze op,
- Als je jouw domeinnaam net hebt laten verhuizen kan het even duren voordat overal op het internet bekend is waar je website te vinden is. Blijven deze problemen langer dan 48 uur duren, bel dan je hostingprovider of webdesign bureau om nader onderzoek te doen,
- Neem contact op je het webdesign bureau waar je de website heb laten ontwikkelen. Mogelijk hebben zij iets aangepast, updates gedraaid of een andere handeling uitgevoerd waardoor de website nu problemen geeft.
Ga gelijk na of er backup’s zijn gemaakt van je website. Als je dit zelf niet weet neem dan even contact op met het webdesign bureau of met je hostingprovider, zij kunnen je ongetwijfeld vertellen of er backups zijn en tot hoever deze terug gaan.
Tips voor als je website uit de lucht is
- Toon (indien technisch mogelijk) een tijdelijke pagina waarop je uitlegt waarom de site niet beschikbaar is,
- Vermeld indien mogelijk wat de status en in welk tijdsbestek de website weer beschikbaar is,
- Communiceer via andere kanalen zoals social media over de actuele status,
- Geef je bezoekers de mogelijkheid om een bericht te ontvangen zodra de website weer online is
Kom je er niet uit? Neem even contact met ons op
Neem dan even contact op met Webdesign Westland. Wij kunnen je helpen je website weer online te krijgen. Wel is het dan makkelijk als we even de gegevens bij de hand hebben van de hostingprovider zodat we op serverniveau kunnen kijken waar het probleem ligt.
Je website offline halen
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat het juist gewenst is om je website uit de lucht de halen. Hoe ga je dan te werk?
Met de DELETE knop je website offline halen dat gaat helaas niet. Je domeinnaam is gekoppeld aan een bepaald IP adres middels zogenaamde DNS settings, zolang deze DNS settings blijven bestaan komt je domeinnaam altijd op een server uit. Om je website definitief offline te halen zijn er een aantal zaken waar je even rekening mee moet houden.
Wil je je website ‘bewaren’? Of je nu tijdelijk offline gaat of voornemens bent om voorgoed met je website te stoppen, het kan altijd handig zijn om een backup van je website op je computer te bewaren. De meeste website bestaan uit fysieke bestanden en een database. Vraag bij de partij die je website heeft ontwikkeld even na of je een backup kunt krijgen van je website. Soms kan het ook handig zijn om je website ‘lokaal te installeren’. In dat geval draait de website echt fysiek op jouw computer en is die alleen vanaf dat apparaat beschikbaar (dus offline). Er zijn verschillende tools om dit te realiseren.
In het geval dat je jouw website niet wilt bewaren dan kan je ook je hostingpakket opzeggen. Dit kan vaak ‘per direct’ of ‘per einde contractdatum’. Op het moment dat je hosting wordt opgezegd is je website niet meer bereikbaar. Houdt er wel rekening mee dat als je email ook op dezelfde server draait (bij dezelfde provider) dan ben je alle email mogelijk ook kwijt, dit hangt af van de manier waarop je jouw email hebt ingesteld. Voordat je zaken opzegt is het wijs dit eerst even goed in kaart te brengen.
Als je jouw domeinnaam wilt behouden is het belangrijk dat je deze niet opzegt en ook ieder jaar weer verlengt. Wordt deze toch per ongeluk opgeheven? De eerste 40 dagen na de opheffing kan niemand je domeinnaam registreren; hij staat in quarantaine. Jij kunt dan wél je domeinnaam uit quarantaine halen. Zo heb je altijd de mogelijkheid om een opheffing die je niet had bedoeld te herstellen. Je kunt de opheffing ongedaan maken via je huidige provider of via een andere provider.
Je website uit de lucht laten halen?
Hulp nodig bij het offline halen van je website? Neem even contact met ons op. Dan bespreken we samen je wensen en gaan we voor je aan de slag.