Wat is DNS?
DNS staat voor “Domain Name System”. Het DNS-systeem is uitgevonden door Paul Mockapetris in de jaren tachtig. Het is in feite een adresboek voor het internet. Telkens wanneer je naar een website gaat, stuurt jouw computer een verzoek naar een server. Het DNS-systeem controleert een directory met internetadressen en stuurt het adres van de juiste server terug zodat jouw browser de juiste website kan laden.
Van ip-adressen naar namen
Het domeinnaamsysteem is in de eerste plaats ontworpen als een gedistribueerde database voor het vertalen van mensvriendelijke namen in numerieke IP-adressen die computers gebruiken om met elkaar te communiceren. Deze namen worden onderverdeeld in labels die door punten worden afgebakend; zo zou een-dns-voorbeeld.nl bijvoorbeeld worden vertaald in 199.21.172.33, een numeriek adres. Dit systeem maakt het gemakkelijk om leesbare tekstreeksen te gebruiken in plaats van ingewikkelde getallen. Dit stelt gebruikers in staat URL’s in een webbrowser te typen in plaats van een moeilijk te onthouden ip-adres.
Wat zijn nameservers?
Laten we eens bekijken waar nameservers voor worden gebruikt bij een domeinnaam. De DNS-records van de domeinnaam worden bijgehouden in de nameserverzones van uw domein.
Wanneer u een domeinnaam in de adresbalk van uw browser typt, wordt contact opgenomen met de domeinnaamservers. De nameservers antwoorden door het IP-adres terug te geven dat is opgegeven in de DNS-instellingen van het domein.
Wat kan ik met DNS-records?
Er zijn tal van DNS-records waarmee je je domeinnaam kan beheren. Je kunt de DNS record van een domeinnaam gebruiken om:
- Jouw domein naar een (andere) server (website) te verwijzen
- Mail servers te beheren, of ze nu voor webmail of gewone email zijn
- Subdomeinen maken
- URL-omleidingen voor spelfouten of andere doeleinden te maken
- Verificaties uitvoeren voor bepaalde diensten om aan te kunnen tonen dat je eigenaar bent van het domein
- Je email beveiliging en de afleverbaarheid verbeteren