Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 12 november 2013

Eigen website maken met WordPress

Wil je een eigen website maken? WordPress in een Content Management Systeem welke oorspronkelijk ontwikkeld is om mee te bloggen. Een weblog of blog is een online ‘dagboek’ dat  regelmatig, soms meermalen per week of zelfs dag, wordt bijgehouden. Door de gebruiksvriendelijkheid is het een enorm populair platform geworden en wordt het inmiddels ook veel gebruikt voor het ontwikkelen van websites. Een eigen website maken doe je dus met WordPress. Je kan op 2 manieren gebruik maken van WordPress.

WordPress middels blogaccount op wordpress.com

De eerste en eenvoudigste manier is via een WordPress.com blogaccount. Op deze site kan je gratis en snel je eigen blog of website opzetten. Middels een door jezelf gekozen domeinnaam als webdesignwestland.wordpress.com is je website te bereiken. Het is vervolgens heel eenvoudig om in het admin gedeelte berichten te plaatsen, media toe te voegen of wat basis styling aan je ontwerp te veranderen zoals achtergrondkleuren, logo’s en dergelijke. Je hebt dus werkelijk binnen 10 minuten een website online.

[dropshadowbox width=”100%” background_color =”#E8F6FC”]
Voordelen van een blog via wordpress.com

  • Het is gratis en makkelijk op te zetten
  • Het technische gedeelte wordt compleet uit handen genomen, denk aan hosting, instellingen, backups en bijvoorbeeld beveiliging
  • Je kan andere bloggers volgen en bloggers kunnen jouw volgen middels de WordPress community.

[/dropshadowbox]

WordPress installeren op eigen webruimte

De tweede manier is WordPress zelf installeren op eigen webruimte, middels een eigen server of hostingprovider. In de beroemde “vijf minuten durende installatie” installeer je WordPress op je eigen server. Dit doe je door WordPress te downloaden op WordPress.org, de bestanden te uploaden naar je webruimte, een database aan te maken bij je hostingprovider en online de wordpress configuratie uit te voeren.
[dropshadowbox width=”100%” background_color =”#E8F6FC”]
Voordelen van een blog via wordpress.org

  • Je eigen domeinnaam in plaats van een jouwnaam.wordpress.com domeinnaam
  • Complete vrijheid op technisch gebied (broncode kan worden aangepast dus werkelijk alles kan in feite naar eigen wensen worden opgezet / ingericht)
  • Mogelijkheid tot het uploaden van custom themes. Kortom veel meer vrijheid in de keuze van ontwerpen
  • Mogelijkheid tot het uploaden van plugins. Plugins zijn functionaliteiten zoals agenda’s, foto albums, contactformulieren en veel meer. Er zijn duizenden plugins waar je gebruik van kunt maken.

[/dropshadowbox]

Conclusie

Wil je een simpele blogsite bijvoorbeeld voor een eigen vakantie blog, waar vormgeving, marketing en inhoud van minder belang zijn dan is een WordPress blogaccount een prima optie voor jou.

Wil je een professionele website laten maken voor je bedrijf dan zou ik altijd kiezen voor de ‘zelfgehoste’ variant via wordpress.org. Puur omdat je veel meer vrijheid hebt en je website echt kan gebruiken als marketinginstrument.

Share This
Bel mij terug