Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 15 februari 2018

Een SSL-certificaat voor een beveiligde https verbinding

Met een SSL-certificaat beveilig je je website. Een SSL-certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de computer van de bezoeker (browser) en de server waar jouw website op draait.

Wat is SSL

SSL staat voor Secure Sockets Layer en maakt gebruik van het https-protocol van de browser poort 443) wat een beveiligde verbinding tot stand brengt. Gegevens worden bij een SSL verbinding ‘versleuteld’ verstuurd. Zo wordt bijvoorbeeld jouw bankrekeningnummer niet verstuurd als een herkenbaar nummer, maar bijvoorbeeld als ’05G53HTGdr%$35743^0ffn&@io204HTdwbh74′. Onherkenbaar dus. Daarnaast wordt er een beveiligde sleutel gekoppeld aan de connectie waardoor gegevens zonder tussenkomst van externe systemen verstuurd kunnen worden. Hierdoor kunnen verstuurde gegevens tussen de computer en de server van jouw website niet worden onderschept.

Een https verbinding

Bij een SSL verbinding komt er HTTPS voor je URL te staan, waaraan bezoekers zien dat de verbinding beveiligd is.

https verbinding met ssl certificaat

Onder de GDPR ben je verplicht om te zorgen voor een optimale beveiliging van persoonsgegevens. Sla je formulieren, nieuwsbriefaanmeldingen of andere persoonlijke gegevens op via je website? Dan is HTTPS verplicht. 90% van de websites heeft wel een contactformulier of offerte aanvraagformulier op hun website staan. Binnen de GDPR / AVG verordening betekend dit dus dat je dan verplicht bent om een ssl certificaat actief te hebben.

Soorten SSL-certificaten

Er zijn een aantal verschillende soorten SSL certificaten. De beveiliging is in principe gelijk maar de toepassing en weergave kan iets verschillen.

Single Domain SSL certificaat

Dit is het meest gebruikte certificaat waarmee je maximaal 1 (sub)domein kunt beveiligen, in de meeste gevallen je hoofddomein. Zo kunt je bijvoorbeeld www.webdesign-westland.nl beveiligen, maar niet ook nog eens blog.webdesign-westland.nl.

Wildcard SSL certificaat

Bij een Wildcard SSL certificaat zijn alle subdomeinen van je domeinnaam automatisch beveiligd met een SSL verbinding. In tegenstelling tot een single domain ssl certificaat kun je hierbij dus wel al je subdomeinen zoals www.jouwdomein.nl en blog.jouwdomein.nl en bijvoorbeeld shop.jouwdomein.nl beveiligen.

Extended Validation SSL certificaat

Een Extended Validation SSL certificaat werkt hetzelfde als een Single domain SSL certificaat , maar voegt bedrijfsinformatie toe aan de adresbalk. Dit geeft de bezoeker extra vertrouwen omdat de certificaatautoriteit een handmatige check uitvoert zodat je de bezoekers er zeker van is dat het om een echt bestaand bedrijf gaat. Bekijk je de details van het certificaat door op het groene slotje in de url balk te klikken dan zie je dat het om een extended validation SSL certificaat gaat doordat ook de bedrijfsgegevens worden vermeldt, onderstaand een voorbeeld van Coolblue.

Extended Validation SSL certificaat

Multi domain SSL certificaat

Multi domain SSL certificaten kunnen gebruikt worden om meerdere domeinnamen binnen één certificaat te beveiligen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor bedrijven die actief zijn in verschillende landen en daar aparte domeinnamen gebruiken. Met dit type certificaat kunnen alle domeinen dan direct voorzien worden van een SSL certificaat.

Welk SSL certificaat kiezen

Welk SSL certificaat je voor jouw webshop of website moet kiezen hangt af van je wensen. In principe is een Single domain SSL certificaat voldoende. Wil je echter meerdere (sub)domeinen beveiligen dan zal je een wildcard of multi domain ssl certificaat nodig hebben. Wil je extra vertrouwen bij je bezoeker genereren dan je er voor kiezen een Extended Validation SSL certificaat te gebruiken.

Kosten van een SSL certificaat

Maar ja…. wat kost een SSL certificaat nu? Een SSL certificaat is een geautomatiseerde dienst die standaard voor elke website geïmplementeerd kan worden. Hierdoor zijn de jaarlijkse kosten relatief laag.

Een single domain certificaat is de goedkoopste variant en de Extended Validation SSL inclusief multi domain functie de duurste. Prijzen lopen wat uiteen maar liggen tussen de € 15,- en € 400,- per jaar afhankelijk van de aanbieder en het gekozen certificaat.

Een professionele website laten maken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Bel mij terug