Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 24 september 2021

Wat is HTML?

HTML staat voor Hypertext Markup Language. HTLM is een programmeertaal die wordt gebruikt om webpagina’s en websites te bouwen.

HTML code bevat elementen om structuur aan te brengen in een webpagina door gebruik te maken van tags zoals koppen, paragrafen, lijsten of links. Deze tags kunnen op verschillende manieren worden aangepast of vormgegeven met CSS (cascading style sheets).

Met HTML kun je verschillende mediatypes in je webpagina’s invoegen, zoals teksten, afbeeldingen, links, maar ook bijvoorbeeld video’s, al dan niet van YouTube of Vimeo en geluidsbestanden.

Wat zijn de voordelen van HTLM?

Een van de belangrijkste voordelen van HTML is de openheid ervan, d.w.z. dat iedereen de taal gratis kan gebruiken om zijn eigen webpagina’s en websites te maken. Daarom is er niet één dominante onderneming of organisatie die de taal, de ontwikkelaars of de normen controleert. Het World Wide Web Consortium (W3C) fungeert sinds 1994 als een autoriteit op het gebied van de taal, maar zij fungeren slechts als een standaardiseringsorgaan.

Wat zijn de nadelen van HTLM?

Hoewel HTML veelzijdig en gestructureerd is, kan het webpagina’s ook ingewikkeld en moeilijk leesbaar maken. Zogenaamde ‘schone code’ is vandaag de dag heel belangrijk zodat crawlers je website goed kunnen scannen en de inhoud kunnen beoordelen. De opmaak van een website (koppen, paragrafen) kan vervolgens verder worden verbeterd door gebruik te maken van CSS.

Share This
Bel mij terug