Webdesign bureau voor ZZP en MKB
Door: Quint Engel
Op: 3 juli 2019

Waarom hosting en een domeinnaam?

Tegenwoordig speelt het internet een erg grote rol in het dagelijks leven. Het internet is zo erg geïntegreerd dat het bijna niet meer weg te denken is. Tegenwoordig heeft 97% van de mensen in Nederland een mobiele telefoon, waarvan 87% een smartphone met een internetverbinding.

Website-eigenaren willen dan meestal ook dat er zoveel mogelijk mensen op hun website komen. Door gebruik te maken van SEO, ofwel Search Engine Optimization proberen ze de vindbaarheid van hun website te verbeteren. Als mensen via een zoekmachine op jouw website terecht komen, maken ze kennis met je website. Als men vervolgens weer een keer direct naar jouw website toe wil, dan doen ze dat door gebruik te maken van Googel of door de domeinnaam direct in de browser te typen.

Wat is een domeinnaam

Een domeinnaam is de naam van een webpagina en hetgeen wat ervoor zorgt dat er bezoekers op je website kunnen komen. Een voorbeeld van een domeinnaam is www.webdesign-westland.nl. Elke website heeft een unieke domeinnaam. Deze domeinnamen zijn niet gratis. Je moet ze kopen bij een onafhankelijke instelling. Deze instelling komt in elk land voor. Als een domeinnaam al gekocht is, dan kan jij deze naam niet meer kopen van de instelling. Wel is het mogelijk om domeinnamen van anderen over te kopen.

Domeinnaam en DNS

Domeinnamen zijn gekoppeld aan een IP adres door middel van DNS, ook wel het Domain Name System. Een IP adres is het adres van je computer op het internet. Als je een domeinnaam in je browser intypt, wordt door middel van het DNS adres een signaal verstuurt naar het gekoppelde IP adres. Dit IP adres is dan gekoppeld aan de hosting service, die vervolgens een signaal met data van de website naar je computer stuurt. Zo krijg jij de desbetreffende webpagina te zien.

Soorten domeinnamen

Er zijn verschillende soorten domeinnamen. Tot welke soort een domeinnaam behoort, hangt af van de extensie. Dit is wat er achter de domeinnaam staat. De meeste extensies zijn landgebonden, zoals .nl, .be of .fr. Er bestaan echter ook generieke domeinnamen, zoals .com of .nu. De soort domeinnaam is dus afhankelijk van wat er achter de domeinnaam staat.

Een sterke domeinnaam kiezen

Omdat het internetgebruik zo geïntegreerd is in ons leven is een website een erg sterk marketingmiddel. De website is beschikbaar voor bezoekers dankzij de gekoppelde domeinnaam. Voor een goede domeinnaam moet je een aantal regels volgen:

  1. Om te beginnen is het niet verstandig een streepje in je domeinnaam hebben. Als mensen in de browser iets intypen, dan gebruikt men meestal geen streepje.
  2. Ten tweede moet je zorgen dat je domeinnaam makkelijk uit te spreken is. Wat mensen niet goed kunnen uitspreken, zullen ze ook niet intypen. Dit heeft dus als gevolg dat jouw webpagina minder gevonden gaat worden.
  3. Je domeinnaam moet ook niet te lang zijn. Je naam kan nog zo makkelijk uit te spreken zijn, toch is het een drempel voor mensen om een lange domeinnaam in te typen. De keuze is geheel aan jou, zolang de domeinnaam maar beschikbaar is.

Voor branding kan het handig zijn om je bedrijfsnaam in je domeinnaam te hebben, maar dit is zeker niet vereist. Vroeger kon het ook helpen een trefwoord in je domeinnaam te hebben voor betere vindbaarheid, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er zijn een heleboel factoren die je vindbaarheid bepalen, de woorden in de domeinnaam maken daar tegenwoordig nog maar een heel klein onderdeel vanuit.

Alleen aan een goede domeinnaam heb je nog niet zoveel. Je hebt ook nog hosting nodig.

Wat is hosting?

Hosting is een stukje ruimte op een server (online computer) en hetgeen wat ervoor zorgt dat je website op het internet staat en voor iedereen op de wereld beschikbaar is. Jij huurt een deel van de ruimte op die computer, waardoor de computer jouw website kan tonen. Zonder een hostingservice is je website niet bereikbaar voor anderen en heeft het dus geen effect. Om die reden is een hostingservice noodzakelijk voor je website. Er zijn verschillende soorten hostingproviders, maar waar moet je op letten?

Webhosting gaat dus door middel van servers. Deze computers hebben een soort grote harde schijf, net als een gewone computer. Dit betekent dat je niet oneindig veel data op je website kan hebben staan. Als je een hostingprovider gaat uitzoeken, moet je dus ook letten op hoeveel ruimte je kan gebruiken. Gemiddeld kost hosting rond de € 100,- per jaar, maar er zijn ook goedkopere en duurdere pakketten en providers.

Snelheid hosting

Mensen verwachten tegenwoordig erg veel van het internet. Als een website traag is, zullen mensen snel je website verlaten en verlies je dus een potentiële klant. Traag internet kan aan deze potentiële klanten liggen, maar een trage website kan ook het gevolg zijn van een slechte hostingprovider. Een website laden mag eigenlijk niet langer duren dan twee a drie seconde. Als de laadtijd veel langer is ga je potentiële klanten verliezen.

Veiligheid hosting

Het beschermen van je website en data is enorm belangrijk. Beveiliging kan op verschillende manieren maar informeer bij je hostingprovider wat ze doen om de veiligheid te garanderen. Zo staan bij sommige hostingsprovider de computers in kluizen, waardoor ze van buitenaf haast onmogelijk gehackt kunnen worden. Bij het uitkiezen van een hostingprovider moet je dus letten op de beveiligingsmaatregelen die ze nemen om jouw website en data zo goed mogelijk te beschermen.

 

Bel mij terug